Yükleniyor
TÜRKİYE’DE PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜMÜ AVRUPA’NIN ODAĞINDA

Türk plastik sektörü Ekonomi Bakanlığı’ndan geri dönüÅŸüm komisyonu kurulmasını istiyor

Modern dünyada tüketim alışkanlıkları ve alışveriÅŸ eÄŸilimleri giderek deÄŸiÅŸime uÄŸruyor. Tüm ülkeler ‘kullan-geri dönüÅŸtür-tekrar kullan’ anlayışını benimserken; tüketicilerde çevreye duyarlı ürünleri tercih ediyor. Firmalarise kullandıkları malzemeleri orijinalden farkı olmayan,dönüÅŸtürülmüÅŸ doÄŸaya saygılı ürünlere yönlendiriyor. Böylecehem ekonomiye hem de sürdürülebilir çevreyesaÄŸlanan katkı giderek artıyor. BaÅŸarılı geri dönüÅŸüm çalışmaları ile bu yıl Avrupa’nın odak ülkesi olan Türkiye’de ise yasal sınırlamalar dönüÅŸümlü malzeme ithalatını kısıtlıyor.Almanya’da gerçekleÅŸtirilen 19. Uluslararası Plastik Geri DönüÅŸümü Konferansı’nda Türkiyeve plastik sektörünü temsil eden PAGEV BaÅŸkanı Yavuz EroÄŸlu, yasal sınırlamaların geri dönüÅŸümü ve dış ticaret açığını olumsuz etkilediÄŸini belirterek ilgili kurumlarla ile birlikte geri dönüÅŸümlü hammaddelerle ilgili kanunların yeniden düzenlenmesi için komisyon kurulması yönünde çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Türkiye’de 2015 yılında 25,8 milyon ton atık üretildi. Üretilen miktardan yaklaşık yüzde 20’lik pay alan ambalaj atıkları5 milyon tonunu üstlendi. 2015 yılında bu atıkların 1 milyon 300 bin tonu ise yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸlar tarafından belgelendirilerek geri dönüÅŸüme kazandırıldı. Tamamını geri kazanmak hedefiyle baÅŸarılı çalışmalar sürdüren Türkiye, PlasticsEurope, Almanya Atık Yönetimi BirliÄŸi (BVSE) ve TürkPlastik Sanayicileri AraÅŸtırma GeliÅŸtirme ve EÄŸitim Vakfı (PAGEV) iÅŸbirliÄŸinde “Geri DönüÅŸtürülen Plastik Ekonomiye Güç Katar” sloganı ile düzenlenen 19. Uluslararası Plastik Geri DönüÅŸümü Konferansı’ndaodak ülkesi oldu. Türkiye ve Türk plastik sektörünü temsil eden PAGEV konferans süresince geri dönüÅŸtürülmüÅŸ ürünleri ve projeleri sergiledi.

PAGEV konferansta ev sahipliÄŸini üstlendiÄŸi “Türkiye’de Plastik Geri DönüÅŸümü” baÅŸlıklı çalıştay düzenledi. PAGEV tarafından hayata geçirilenambalaj atıkları belgelendirme yetkilendirilmiÅŸ kuruluÅŸu PAGÇEVise Türkiye’deki yasal uygulamaları ele alırken;ikiTürk geri dönüÅŸüm firması da hem sektör hem çalışmaları ile ilgili katılımcılarla bilgiler paylaÅŸtı.Ayrıca programın sonunda geri dönüÅŸüm konusunda oldukça ileri düzeyde olan Almanya’daki geri dönüÅŸüm tesisleriincelendi.

Dünya geri dönüÅŸtürülmüÅŸ çevreci ürünleri tercih ediyor…

Geri dönüÅŸüm konusunda üst düzey çalışmalara imza atan Avrupa ülkelerine Türkiye’deki atık sektörünü ve yönetimianlatan PAGEV Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yavuz EroÄŸlu, “Türk plastik sektörü olarak bugün Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise altıncı büyük üreticisiyiz. Sektörümüz, 20 milyar dolara ulaÅŸan dış ticaret hacmiyle dünya plastik dış ticaretinden yaklaşık yüzde 2 pay alıyor. 2023 yılı ihracat hedefimiz 17 milyar dolar. Ayrıca Avrupa’nın birinci büyük üreticisi olma yolunda da hızla ilerliyoruz. Ekonomiye saÄŸladığımız katkının yanı sıra sektör olarak sorumluluklarımızın da bilincindeyiz. Bu doÄŸrultuda gerek Türkiye genelinde gerekse PAGÇEV özelinde ambalaj atıklarının belgelendirilmesi, geri dönüÅŸümü için çalışıyoruz. Sürdürülebilir bir çevre ve kaynakların kontrollü kullanılmasından yanayız. Dünyaya baktığımızda da artık tüm ülkelerin kullan-dönüÅŸtür-tekrar kullan anlayışını benimsediÄŸini görüyoruz. Yalnızca tüketiciler deÄŸil, firmalarda bu bilinci kazandı. Tüketicilerine talepleri doÄŸrultusunda ürün vermek istiyor. Türkiye gibi yılda 25,8 milyon ton atığa sahip bir ülkede bu bilincin artırılması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Türk plastik sektörü olarak hem kendi ürettiÄŸimizi dönüÅŸtürüyoruz hem de geri dönüÅŸmüÅŸ malzemeleri üretimimizde kullanmak istiyoruz. Böylece ekonomimize saÄŸladığımız katkıyı daha da artıracağımıza inanıyoruz” dedi.

Plastik sektöründe artık geri dönüÅŸtürülmüÅŸ malzemeye olan talebin giderek arttığının altını çizen Yavuz EroÄŸlu, “Teknolojinin ulaÅŸtığı yeni noktada geri dönüÅŸtürülmüÅŸ plastik hammaddelerle yapılmış ürünlerle, orijinal malzemeden yapılan ürünler arasında kullanım gereksinimlerini saÄŸlamak noktasında kayda deÄŸer bir fark kalmadı. Dolayısıyla bunlar artık birçok ülkede orijinal malzeme gibi deÄŸerlendiriliyor. Hatta geri dönüÅŸmüÅŸ granül ve çapak kullanımı birçok ülkede çevrecilik açısından teÅŸvik ediliyor veçevre vergileri daha az oluyor. Bu ülkelerdeki alıcılar ülkemiz üreticilerinden geri dönüÅŸtürülmüÅŸ hammadde ile üretilen malzeme istiyor.Ülkemizde de plastikten yapılmış bu ürünler tarım, otomotiv, altyapı gibi özellikle geniÅŸ toplum kesimlerini etkileyen sektörlerde metalin yerini aldığı gibi bu sayede daha güvenli ve kalıcı çözümler sunarken dış ticaret açığını azaltıyor” diye devam etti.

Åžu an geçerli bazı uygulamalar sebebi ile Türkiye’degeri dönüÅŸüm malzeme ithalatının kısıtlandığını açıklayan PAGEV BaÅŸkanı EroÄŸlu sözlerini ÅŸu ÅŸekilde bitirdi: “Yasal prosedürler sektörü ve dış ticaret açığını olumsuz etkiliyor. PAGEV olarak bu sektörün gelecek potansiyelinin farkındayız ve bu doÄŸrultuda Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci ile görüÅŸtük. Geri dönüÅŸmüÅŸ hammaddelerin ithalatıyla ilgili kısıtlamaların ülke menfaatleri ele alınarak tekrar deÄŸerlendirilmesi için konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı,Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, TOBB Plastik, Kauçuk,Kompozit Sanayi Sektör Meclisi gibi kamu kurum ve kuruluÅŸlarının bir araya geldiÄŸi bir komisyonunun kurulmasıyönünde talebimizi ilettik.Bu komisyonda geridönüÅŸümün ne olduÄŸu, bugün geldiÄŸi nokta ve ekonomimize faydaları da göz önünde bulundurularak kanunların yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Yakın zamanda ülkemiz ve sektörümüz adına olumlu haberler alacağımıza inanıyoruz.”

BASIN YANSIMALARI