Yükleniyor
İhracat bedellerinin yurda getirilmesinde yeni düzenleme

Döviz üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracatın karşılığında farklı bir döviz cinsi veya Türk parası üzerinden yapılacağı beyan edilen dış satımın karşılığında döviz getirilmesi mümkün olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığının "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara Ä°liÅŸkin TebliÄŸ'de DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair TebliÄŸ"i, Resmi Gazete'nin 5'inci mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi.

Buna göre, ihracat iÅŸlemlerine iliÅŸkin bedellerin yurda getirilmesine yönelik ödeme ÅŸekillerine banka ödeme yükümlülüÄŸü (BPO) de eklendi.

Döviz üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracatın karşılığında farklı bir döviz cinsi veya Türk parası üzerinden yapılacağı beyan edilen dış satımın karşılığında döviz getirilmesi mümkün olacak.

Dış ticaret mevzuatı hükümleri çerçevesinde gerçekleÅŸtirilen mal ihraç ve ithalinde, tarafların aynı kiÅŸiler olması ve ihraç bedellerinin yurda getirilme süresi içinde kalınması kaydıyla, mal ihraç ve ithal bedellerinin bankalarca mahsubuna iliÅŸkin esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek.

Ticari amaçla mal ihracında, bedelleri yurda getirilme süresi içinde gelen ihracatla ilgili hesaplar aracı bankalarca kapatılacak. Bankalarca söz konusu bedellerin yurda getirildiÄŸine dair Ä°hracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenecek.

Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla 30 bin dolara kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doÄŸrudan bankalarca ödeme ÅŸekline ve toplam beyanname tutarına, 30 bin dolardan yüksek olmakla birlikte 100 bin doları veya eÅŸitini aÅŸmayan, beyanname veya formda yer alan bedelin yüzde 10'una kadar noksanlığı olan (sigorta bedellerinden kaynaklanan noksanlıklar dahil) ihracat hesapları da doÄŸrudan bankalarca ödeme ÅŸekline bakılmaksızın, 200 bin doları veya eÅŸitini aÅŸmamak üzere mücbir sebep ve haklı durum halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle beyanname veya formda yer alan bedelin yüzde 10'una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi BaÅŸkanlığınca veya Vergi Dairesi MüdürlüÄŸünce terkin edilmek suretiyle kapatılacak.

Bankalarca yapılabilecek terkin iÅŸlemleri 90 günlük ihtarname süresi içinde ilgili Vergi Dairesi BaÅŸkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince gerçekleÅŸtirilecek.

Düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte açık bulunan ihracat hesapları için tebliÄŸin ihracatçı lehine olan hükümleri uygulanacak.

Ä°hracat bedellerinin takip edileceÄŸi bilgi sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınana kadar Ä°hracat Bedeli Kabul Belgesi yerine bankalarca Döviz Alım Belgesi'nin kullanılması mümkün olacak.